28 maart 2022

Het effect van groen

Na de hype van de Urban Jungle in huis, is het plaatsen van meer planten in de kantoor -of hospitality-omgeving ook steeds meer gebruikelijk geworden. Naast de positieve werking van een groene omgeving kun je met planten ook een geheel eigen stijl creëren.

Werking

Even wat feiten op een rij want er zijn al heel wat onderzoeken* gedaan naar het effect van planten op mensen.
Dit zijn de top 6 redenen waarom planten een must zijn in jouw (werk)omgeving:

  1. Luchtvochtigheid: In ruimtes met meerdere planten is de luchtvochtigheid gemiddeld zo'n 5 % hoger (in de winter kan dat zelfs tot 15% oplopen!). Hierdoor ervaren minder mensen droge ogen, neus of keel én ze hebben minder vaak hoofdpijn.
  2. Fijne omgeving: Mensen beoordelen een werkplek of omgeving met meer groen vaker positief. Ze geven aan dat er meer sfeer is en dat de ruimte 'gezond' aanvoelt. Ook de akoestiek verbetert aanzienlijk door het plaatsen van planten.
  3. Gemoedstoestand: Meer positiviteit op de werkvloer? Ook daar dragen deze groene sfeermakers aan bij.
  4. Verhoogde productiviteit: Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen in een groene omgeving zich beter kunnen concentreren en meer creatief zijn (16% stijging). Daarnaast ervaren mensen minder stress.
  5. Beter klimaat: Planten zorgen voor een meer constante temperatuur in de ruimte en zuiveren de lucht. De groenleveranciers waarmee ik werk houden hier in het plantenvoorstel rekening mee.
  6. Minder ziekteverzuim: Er zijn verschillende onderzoeken die in een berekening laten zien dat je de investering in planten binnen 1 jaar terugverdiend. Hoe dan? Medewerkers zijn gemiddeld 1,6 dag per jaar minder ziek! Tel uit je winst 😉

Merkbeleving

Nu we de feiten kennen, is het ook leuk om te weten op welke manier (kunst)planten, bloemen, afbeeldingen van groen bij jouw merkidentiteit passen. Niet alleen de pot waar de plant in staat, maar ook de plant zelf geeft een bepaalde sfeer.

In een industrieel interieur passen planten met grote bladeren en cactussen, maar ook hangplanten met groot blad of vetplanten. Een zwarte pot of betonlook maakt het sfeertje af.
Mag het allemaal wat losser en eclectisch qua sfeer, dan maken we een mix van allerlei soorten planten. We willen verschillende vormen en kleuren, groot en klein. En allerlei potten, manden of andere materialen om de planten in te zetten.  De truc is om hier ook nog verschillende hoogtes aan te brengen door krukken, tafeltjes of potten op pootjes.

Het is echt een aanrader om de planten op het interieurconcept af te stemmen voor de ultieme beleving!

TIP
Innovatief, Subtiel en Stijlvol -  kijk eens op Crush on Nature. Zij maken metershoge collages van wilde planten tussen glas. Deze zijn als panelen op te hangen of zelfs in glaswanden op kantoor te gebruiken. Zo haal je de natuur wel heel letterlijk naar binnen.

 

* Via Google kun je o.a. bij de volgende instituten onderzoeken vinden over de werking van planten: TNO, Wageningen University & Research, Gezondheidsinstituut NIGZ, BREgroup en RIVM.

Scroll

Ook interessant

Klaar voor de volgende stap!

Vrijblijvend adviesgesprek
Interieurlab C.
Cindy Wever
Boomgat 13, 1411 LN Naarden
 
E-mailadres   hallo@interieurlabc.nl

Op de hoogte blijven?

Op Instagram en LinkedIn deel ik regelmatig nieuwe projecten, inspiratie of kennis over kantoorinrichting of placemaking. Ongeveer 2x per jaar stuur ik een nieuwsbrief. Meld je hier aan als je op de hoogte wilt blijven:

Interieurlab C. Website door Dunico 

2024
. All right reserved